2009. augusztus 2., vasárnap

XIX. Csángó Fesztivál 2009. aug. 7-9. között Jászberényben

Bár nem kifejezetten túrázással kapcsolatos a következő programajánló, a HETE szellemiségéhez mégis szorosan kapcsolódik. Tőlünk nem messze, Jászberényben augusztus. 7-9. között rendezik meg a magyarok összefogásának, összetartozásának jelképévé vált Csángó Fesztivált. A rendezvény kiemelt célja a határon túli, régóta elszigeteltségben élő magyarok életének, népművészetének bemutatása, a csángó emberek megismerése, támogatása gyökereink, kulturális értékeink megőrzésében.

További információk találhatóak itt: www.csangofesztival.hu

Egy részlet a honlapról:
A Csángó Fesztivál létrejöttének gondolatisága
„A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik. Meggyőződésünk, hogy fontos lépést teszünk ebben az irányban, amikor a csángózás különféle csoportjait, azok művészeti értékeit igyekszünk megismertetni a hazai magyarsággal.”
A Jászság Népi Együttes táncosai kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, azaz a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Minden nép számára fontos, hogy megismerje saját értékeit. Ugyanakkor nem feledkeznek meg a szomszédos népek táncairól, kultúrájáról sem. Igyekeznek szélesíteni a látókört, és ez az a szemlélet, ami életre hívta a Csángó Fesztivált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése