2009. június 20., szombat

A HETE eddigi tevékenységeinek bemutatása

Kezdetek
A Hévízgyörki Természetbarát Egyesület összefogja azokat a fiatalokat, akik elkötelezett hívei a természetjárásnak, természetvédelemnek. Az általános iskolában közel két évtizede működik természetjáró szakkör. Tizenegy évvel ezelőtt az akkori diákok vetették fel az ötletet: alapítsunk egyesületet. Így 1997 áprilisában megalakult a HETE 24 alapító taggal. A tagság létszáma azóta folyamatosan gyarapodott.

Rendezvényeink, programjaink
Rendezvényeink közül a legismertebb és legnépszerűbb az évente megrendezésre kerülő országos meghirdetésű teljesítménytúra. Ebben az évben tizenegyedik alkalommal láttuk vendégül Hévízgyörkön a turistákat. Az idelátogatók választhattak a 10, 20, 35 és 50 km-es távok közül, az ellenőrzési pontokat érintve bebarangolták a falunk közelében található erdőt, mezőt, körbesétálták a tavat, majd beérkezve a célba jó étvággyal fogyaszthatták a paprikás krumplit és a rétest, oklevéllel és kitűzővel gazdagodtak. A résztvevők létszáma minden évben 500 fő körül van. Az ország különböző, távolabbi részeiből is érkeznek túrázók. (Debrecen, Hódmezővásárhely, Pécs, stb.)
A teljesítménytúránkhoz szorosan kapcsolódnak szemétgyűjtési akcióink. Kezdetben csak a település határában található erdőséget takarítottuk ki, ami a túránk útvonalát is érintette.
Ebben a munkánkban a helyi Önkormányzattal is felvettük a kapcsolatot, akik a szemét elszállításában sokat segítenek.
A HETE színeiben részt veszünk más túrákon, kirándulásokon. Szerveztünk mi is autóbuszus kirándulást, pl. Aggtelekre.
Meghívtunk vendégeket, akik az általuk személyesen felkeresett tájakról tartottak vetítéssel egybekötött előadást. Szó esett az Alpokról, Görögországról, Himalájáról, Kínáról, Délkelet-Ázsiáról, barlangtúrákról.
Az Egyesületünk tagjain túl minden évben bekapcsolódnak az iskola diákjai is. Ezt nagyon fontosnak érezzük, hiszen ha fiatalon magukénak érzik a természet szeretetét és környezetük tisztaságát, felnőttként is tenni fognak érte.

Támogatóink
Munkánkat segíti az Általános Iskola és a helyi Önkormányzat. Egyetlen biztos bevételi forrásunk az Önkormányzat éves támogatása. Szeretnénk folytatni a programokhoz szükséges felszerelések (térképek, sátrak, hálózsákok) beszerzését, melyeket hozzáférhetővé teszünk az általános iskola hasonló programjain résztvevő diákok számára. Az idén is támogatjuk a kerékpáros nyári tábort, ami jún. 29-én indul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése